Kategoria: Dom i ogród | Autor: Monika Nowicka
Płyta elektryczna czy indukcyjna?
Podczas projektowania oraz urządzania kuchni trudno nie zatrzymać się na dłużej przy wyborze kuchenki. Urządzenie to stanowi jeden z najważniejszych elementów wyposażenia i swoisty symbol każdej kuchni. Do wyboru są trzy lub dwa rodzaje urządzeń. Jeżeli pomieszczenie posiada przyłącze gazu, możemy wybierać między kuchenką gazową, elektryczną oraz indukcyjną, jeśli nie – wyłącznie między dwiema ostatnimi. Czym różnią się od siebie obie płyty i jakie są między nimi podobieństwa?
Różnice pomiędzy płytą elektryczną a indukcyjną
Płyta elektryczna i indukcyjna różnią się od siebie przede wszystkim sposobem działania. Druga z nich, dzięki indukcji elektromagnetycznej, nagrzewa wyłącznie to miejsce, gdzie znajduje się naczynie, którego zawartość chcemy podgrzać. Indukcja powoduje wytworzenie pola magnetycznego, które generuje tak zwane prądy wirowe w umieszczonym na kuchence garnku. Starsze modele płyt elektrycznych wyposażone są w żeliwne, trudne w czyszczeniu palniki. Zdecydowanie różnią się one od modeli indukcyjnych. Nowsze, ceramiczne płyty elektryczne są natomiast znacznie bardziej podobne do nowoczesnych, gładkich i jednolitych płyt indukcyjnych.
Oba rodzaje płyt znacznie różnią się od siebie także poziomem bezpieczeństwa. W tym aspekcie kuchenka indukcyjna zdecydowanie góruje nad elektrycznymi modelami. Płyta indukcyjna nagrzewa się bowiem wyłącznie w miejscu, gdzie postawimy garnek, co pozwala uniknąć nieprzyjemnych oparzeń. Płyta kuchenna działająca na indukcję zdecydowanie lepiej sprawdzi się więc szczególnie w domach z małymi dziećmi.
Aspektem, na który zdecydowanie należy zwrócić uwagę, porównując ze sobą płyty indukcyjną oraz elektryczną, jest i szybkość i skuteczność ich działania. Pierwsza z nich charakteryzuje się zdecydowanie większą wydajnością i zauważalnie krótszym czasem nagrzewania.
Najważniejsze zalety płyt indukcyjnych
W zdecydowanej większości przypadków płyta indukcyjna do zabudowy cieszy się przewagą nad kuchenkami elektrycznymi. Nowoczesne kuchenki indukcyjne działają precyzyjnie i skutecznie, a ich design z powodzeniem dopasować można do każdej stylistyki i charakteru kuchni. Indukcyjne modele to także rozwiązanie znacznie bezpieczniejsze niż starsze kuchenki. Warto tu jednak nadmienić, że nowoczesne płyty elektryczne wyposażone są w praktyczne zabezpieczenia, takie jak na przykład prosty w użyciu przycisk blokady, który uniemożliwia ich niepożądane włączenie.
Wysoki poziom wydajności kuchenek indukcyjnych przekłada się na znacznie krótszy czas przygotowania potraw. To z kolei gwarantuje mniejsze zużycie prądu oraz niższe rachunki i możliwość oszczędzenia na domowym budżecie. Płyta kuchenna, dzięki swojej nowoczesnej, jednolitej budowie, jest urządzeniem wyjątkowo łatwym w czyszczeniu i stałym utrzymaniu w odpowiedniej czystości.
Ponadto nowoczesne płyty indukcyjne wyposażone są w praktyczne funkcje dodatkowe, takie jak chociażby możliwość łączenia dwóch pól grzewczych w jedno, w przypadku gotowania na dużym naczyniu grillowym, czy w obszernym garnku. Mimo iż płyty indukcyjne to urządzenia droższe niż kuchenki elektryczne, to właśnie one stanowią obecnie coraz chętniej wybierane modele. Wyższa cena sprzętu jest bowiem skutecznie rekompensowana przez szeroki wachlarz jego walorów.