Na co zwrócić uwagę przy wyborze maszynki do mielenia mięsa?

na co zwrócić uwagę przy wyborze maszynki do mielenia mięsa

Elektryczna maszynka do mielenia mięsa to urządzenie, które wydaje się nieskomplikowane, dopóki… nie zechcesz go kupić. Wówczas szybko się okaże, że są różne opcje i możliwości, a liczba wariantów zdaje się nie mieć końca. Aby ułatwić ci zadanie, poniżej wymieniliśmy te aspekty, na które na pewno musisz zwrócić uwagę.

Rodzaj maszynki do mielenia mięsa – elektryczna czy ręczna?

O ręcznych maszynkach do mielenia mięsa w zasadzie już zdążyliśmy zapomnieć, ale dla porządku warto powiedzieć, że wciąż mamy wybór między tradycją a nowoczesnością. Z oczywistych względów lepiej postawić na nowoczesność – elektryczne maszynki to oszczędność czasu i energii, a przy okazji zdecydowanie więcej możliwości. Rozbudowane elektryczne maszynki do mielenia mięsa potrafią to, czego ręczne maszynki dla nas nie zrobią.

Ręczne maszynki oznaczają wysiłek fizyczny, a mielenie nimi trwa długo. Jedynym plusem jest to, że nie wymagają dostępu do prądu. Można nimi mielić w każdych warunkach.

Jaką moc i wydajność powinna mieć elektryczna maszynka do mielenia mięsa?

Moc urządzenia przekłada się na jego siłę – im wyższa, tym łatwiej maszynka radzi sobie z twardym mięsem i ewentualnymi chrząstkami. Nie znaczy to jednak, że trzeba od razu sięgać po najdroższe modele z górnej półki. Do standardowych zastosowań domowych wystarczy maszynka o mocy 500 W.

Wydajność jest tym, na czym zwykle zależy nam najbardziej. Po to kupujemy maszynkę elektryczną, żeby mieliła szybko. Do standardów należą urządzenia domowe mielące kilogram mięsa na minutę, ale maszynka do mięsa M500 MILLO potrafi zmielić w minutę aż trzy kilogramy. Robienie pulpetów, krokietów z mięsem czy gołąbków nigdy nie było prostsze!

Co można zrobić za pomocą maszynki do mielenia mięsa?

Nadrzędnym zadaniem maszynki jest mielenie mięsa, świadczy o tym choćby jej nazwa. Jednak nowoczesne urządzenia potrafią znacznie więcej. Już nasze babcie robiły kiełbasy za pomocą „zwykłych” maszynek. Dziś warto zwrócić uwagę na maszynkę do mielenia mięsa, z pomocą której:

– zrobimy kiełbasy – do tego celu niezbędna jest odpowiednia przystawka,

– zmielimy mięso (lub inne produkty) na określoną grubość – dobra maszynka do mielenia mięsa powinna mieć kilka sit o oczkach różnej wielkości,

– zetrzesz owoce lub warzywa na sałatkę – dodatkowe tarki są w stanie zastąpić robot kuchenny,

– zrobisz przecier z miękkich owoców i warzyw – funkcja niezastąpiona przy małych dzieciach, na pewno polubią ją wszystkie mamy,

– wyciśniesz sok z owoców lub warzyw – wreszcie nie będziesz potrzebować wyciskarki – maszynka dobrze ją zastąpi.

Oczywiście to nie wszystkie możliwości maszynek do mielenia mięsa. Każdy producent ma własne patenty i przystawki, dlatego przed zakupem warto się upewnić, czy dostaniemy dokładnie to, na czym nam zależy. Wcześniejsze przeczytanie specyfikacji to dodatkowy plus – można dowiedzieć się o przystawkach, których istnienia nie podejrzewaliśmy.

Jakie funkcje powinna mieć maszynka do mielenia mięsa?

Wspomniane wyżej możliwości maszynki łatwo wskazują na jej najważniejsze funkcje: mielenie, tarcie, przecieranie, wyciskanie. Warto wspomnieć o jeszcze jednej, dobrze znanej użytkownikom wyciskarek wolnoobrotowych. To funkcja wstecznej pracy. Jeśli wyciskarka z jakiegoś powodu się zatrzyma – potocznie mówiąc „zatnie” – uruchomienie funkcji pracy wstecznej na kilka sekund powinno pomóc. Bez tej możliwości konieczne byłoby przerwanie mielenia i rozkręcenie maszynki.

Warto też upewnić się, że maszynka daje się łatwo rozłożyć, a ruchome elementy można myć w zmywarce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *