Jakie wybierać przekąski na diecie bezglutenowej?

Jakie wybierać przekąski na diecie bezglutenowej?

Kategoria: Dom i Ogród | Autor: Monika Nowicka

Aż 400 000 Polaków choruje na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. Ich życie wiąże się nie tylko z problemami zdrowotnymi, ale też z codziennymi wyzwaniami dotyczącymi żywienia. Trudności w komponowaniu dań i zakupie odpowiednich produktów spożywczych dodatkowo obniżają komfort ich życia. Dlatego producenci żywności wychodzą im naprzeciw. Na polskim rynku pojawia się coraz więcej gotowych przekąsek bezglutenowych. W tym artykule podpowiemy, jakie produkty wybierać ze sklepowych półek, aby zachować zdrowie i zadowolenie z jedzenia, pomimo ograniczeń.

Dieta bezglutenowa – dla kogo?

Choć dieta bezglutenowa jest niezbędna dla osób cierpiących na celiakię – autoimmunologiczną chorobę wywołaną przez gluten, coraz częściej jest również wybierana przez osoby z nietolerancją glutenu, alergiami pokarmowymi czy po prostu starające się jeść zdrowiej. Ważne jest, aby taką dietę stosować świadomie, najlepiej po konsultacji z dietetykiem lub lekarzem, który pomoże dostosować jadłospis do indywidualnych potrzeb organizmu. 

Osoby, które nie mają medycznych wskazań, nie powinny przechodzić na dietę zupełnie wykluczającą gluten bez konsultacji z profesjonalistą. Całkowita eliminacja tego białka bez potrzeby może doprowadzić do niedoborów ważnych składników odżywczych, takich jak błonnik, żelazo, wapń, witaminy B i inne. Jednak samo wprowadzenie do diety przekąsek bezglutenowych (lub zastąpienie nimi innych przekąsek) nie spowoduje niedoborów. Wręcz przeciwnie. Wysokiej jakości produkty dostarczą organizmowi wielu cennych składników odżywczych.

Dieta bezglutenowa – co jeść?

Dieta bezglutenowa eliminuje produkty zawierające gluten, czyli białko występujące w pszenicy, jęczmieniu, życie oraz wszelkich produktach z nich wytwarzanych. Osoby przestrzegające takiej diety powinny wybierać produkty naturalnie bezglutenowe, takie jak: owoce, warzywa, mięso, ryby, jaja, a także niektóre zboża i skrobie, w tym kukurydzę, ryż, amarantus, quinoę czy grykę. Przekąski idealne dla osób na diecie bezglutenowej to przede wszystkim surowe warzywa i owoce, orzechy, jogurty naturalne, sery oraz popcorn (bez dodatków). Mogą to być również domowe ciastka lub batoniki zbożowe na bazie bezglutenowych płatków. Niestety, aby samodzielnie przygotować takie wypieki potrzeba czasu i zaangażowania.

Na szczęście na rynku pojawia się coraz więcej gotowych przekąsek bezglutenowych. Oznaczone są one znakiem przekreślonego kłosa. Symbol ten jest międzynarodowym standardem wskazującym, że produkt jest w 100% wolny od glutenu. Jest to bardzo ważna informacja dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu, gdyż nawet śladowe ilości tego białka mogą wywoływać u nich niepożądane reakcje zdrowotne. Oznaczenie to daje konsumentom pewność, że produkt został wyprodukowany, przetworzony i zapakowany w sposób eliminujący ryzyko zanieczyszczenia glutenem, a jego spożycie jest bezpieczne.

Producenci żywności wychodzą naprzeciw potrzebom

Producenci żywności oferują konsumentom coraz więcej produktów oznaczonych przekreślonym kłosem. Jedną z najpopularniejszych takich firm stał się w ostatnich latach Frank&Oli. Marka oferuje konsumentom bogaty wybór naturalnych ciastek z prostym składem i mnóstwem wartości odżywczych. 

Frank&Oli szybko zyskała uznanie na rynku. Wyroby producenta wyróżniają się bardzo dobrym składem, wolnym od zbędnych dodatków, jak olej palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne barwniki czy konserwanty. Takie podejście do produkcji żywności, koncentrujące się na naturalności i prostocie, przemawia do coraz większej grupy świadomych konsumentów, szukających zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych przekąsek.

Frank&Oli – przekąski bezglutenowe

Marka Frank&Oli oferuje szeroki asortyment przekąsek, które są nie tylko wolne od glutenu, ale również pyszne i zdrowe. Oferta przekąsek jest dostosowana do różnorodnych potrzeb i preferencji żywieniowych. Znajdziemy tam m.in. przekąski keto, ciastka proteinowe oraz produkty bez cukru. 

Ciastka bezglutenowe Frank&Oli zawierają składniki o wysokiej wartości odżywczej, takie jak orzechy, nasiona, owoce, które są bogatym źródłem białka, zdrowych tłuszczów, błonnika, witamin i minerałów. Dzięki temu wspierają one prawidłowe funkcjonowanie organizmu, dodają energii oraz mogą przyczyniać się do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci.

Przekąski bezglutenowe Frank&Oli są dostępne w wielu różnych smakach – od jabłkowego, przez marchewkowy, kokosowy, czekoladowy, aż po smak masła orzechowego czy domowego brownie. Dzięki temu każdy znajdzie tu coś dla siebie. Oferta obejmuje dwie kategorie produktów:

  • Ciasteczka miękkie – seria klasyczna 
  • Ciastka (chrupiące bez cukru, chrupiące – seria klasyczna, mini ciasteczka).

Kolejną ich zaletą jest to, że mają wygodne opakowania, co czyni je idealnym wyborem na szybką przekąskę w pracy, szkole czy podczas podróży. Miękkie ciasteczka pakowane są pojedynczo i idealnie mieszczą się w kieszeni czy torebce. Ciasteczka chrupiące zapakowane są w praktyczne pudełeczko, a mini ciasteczka w wygodne opakowanie doypack (otwórz/zamknij). 

Frank&Oli to jedna z czołowych firm na polskim rynku, dzięki którym osoby niespożywające glutenu zyskują pyszne i odżywcze przekąski, nieszkodzące ich zdrowiu i samopoczuciu. 

Przekąski bezglutenowe – podsumowanie

Dieta bezglutenowa nie musi oznaczać rezygnacji z przekąsek. Ważne jest jednak, aby wybierać produkty, które są naturalnie pozbawione glutenu, a także sięgać po sprawdzone marki, takie jak Frank&Oli. Pamiętajmy, że odpowiednio zbilansowana dieta bezglutenowa może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia, jednak kluczem jest świadomy wybór produktów i dbałość o różnorodność w codziennym menu. 

Wybierając ciastka bezglutenowe, szukajmy tych, które bazują na naturalnych surowcach, nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników oraz – co oczywiste – oznaczone są symbolem przekreślonego kłosa. To najlepsza gwarancja zdrowia, smaku i bezpieczeństwa dla osób na diecie bezglutenowej. Troska o te aspekty świadczy o wysokim standardzie produkcji i odpowiedzialności producenta. A wybór takich przekąsek jest nie tylko lepszy dla zdrowia, ale również wspiera zrównoważony rozwój i troskę o środowisko naturalne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *