4 Superfoods w Polsce, które są niedrogie i pożywne

4 superfoods w polsce które są niedrogie i pożywne

Produkty spożywcze, które są prawdziwą odżywczą bombą witaminową, zyskują miano superfoods. Chociaż większość z nas słysząc „superfoods” myśli o egzotycznych chia, komosie czy jagodach acai, warto wiedzieć, że w Polsce również mamy dostęp do wielu lokalnych (i niedrogich!) odpowiedników.

Siemię lniane – niepozorne nasionka, moc zdrowia

Siemię lniane to jeden z najtańszych i najbardziej wartościowych superfoods, które jest powszechnie dostępne w całej Polsce. Niewielkie ziarenka w kolorze brązowym lub złotym są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik i lignany. Dzieki temu wspierają zdrowie serca, poprawiają trawienie i pomagają powstrzymać wypadanie włosów czy przetłuszczanie się cery. Regularne spożywanie siemienia lnianego może również obniżyć poziom cholesterolu, a także wspomagać zrzucanie nadmiarowych kilogramów.

Siemię można spożywać podobnie jak chia. Czyli dodawać je do jogurtu, owsianki lub koktajli. Na trawienie warto spożywać siemię w całości, do pozostałych zastosowań najlepiej pasuje mielone.

Cena siemienia lnianego to zaledwie kilka złotych za opakowanie. Jest dostępne w każdym sklepie spożywczym i sklepie ze zdrową żywnością.

Kasza jaglana – prawdopodobnie najmniej znana polska kasza

Myśląc o kaszy, zazwyczaj wymieniamy kaszę gryczaną czy jęczmienną. Tymczasem kasza jaglana, w charakterystycznym żółtym kolorze, to bogactwo białka, błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak żelazo, magnez czy cynk. Jaglanka nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją spożywać również osoby z nietolerancją na ten składnik.

Kasza jaglana jest jedną z najbardziej uniwersalnych kasz. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych, ale równie świetnie smakuje w deserach. Na jej bazie można przygotować alternatywę dla owsianki i zjeść ją z bananem, masłem orzechowym i suszonymi owocami na ciepło. Ugotowana i ostudzona może być dodatkiem do sałatek.

Szukasz sprawdzonych przepisów na dania z polskimi superfoods w przystępnej cenie? Znajdziesz ich wiele w internecie. Pamiętaj o swoim bezpieczeństwie i korzystaj z VPN — VPN download.

Buraki – superfoods prosto z polskiego pola

Buraki to warzywo, które za kilka złotych można kupić w każdym warzywniaku. Mimo to nie wszyscy zdają sobie sprawę, jak wiele wartości odżywczych można znaleźć w jednej buraczanej bulwie.

Te czerwone warzywa są doskonałym źródłem kwasu foliowego. Warto, aby do diety włączyły je osoby z niedokrwistością, ponieważ są naturalną warzywną dawką żelaza. Dodatkowo zawierają wiele potasu oraz antyoksydantów, takich jak betanina. To właśnie ona nadaje burakom charakterystyczny kolor. Regularne spożywanie buraków (gotowanych, surowych czy kiszonych) wspiera zdrowie układu krążenia, poprawia wydolność organizmu i wzmacnia układ immunologiczny.

Chociaż buraki kojarzone są tradycyjnie głównie z barszczem, mogą być jedzone na wiele sposobów. Obrane i starte są przyszną surówką obiadową. Ugotowane i pokrojone w kostkę pasują do sałatek, a także koktajlów.

Warto pamiętać, że zarówno korzeń, jak i liście buraka są jadalne. Mało jest tak pysznych, wiosennych zup jak botwinka — przygotowywana właśnie z młodych buraków i ich pędów.

Kiszona kapusta – probiotyk w nietypowej formie

Kiszona kapusta to jeden z najlepszych naturalnych probiotyków, który od wieków stanowi trwały element tradycyjnej polskiej kuchni.

W kiszonce znajdziemy witaminę C, witaminę K, błonnik i szczepy bakterii, których obecność w jelitach jest szczególnie pożądana. Gdy kapusta zostanie poddana procesowi fermentacji, nabywa właściwości wspomagających trawienie i wzmacniających odporność. Co ciekawe, korzystnie wpływa również na zdrowie skóry.

A co z ceną? Wszelkie kiszonki można kupić już za kilka złotych niemal w każdym sklepie. Dla tych, co lubią samodzielnie działać w kuchni, przygotowanie własnej kiszonej kapusty to prawdziwa przyjemność.

Cudze chwalicie, swojego nie znacie: o polskich superfoods

Można zdrowo się odżywiać i nie wydawać przy tym kroci. Warto wiedzieć, że wielu detetyków i specjalistów żywienia podkreśla, że polskie produkty – siemię, kiszonki, kasze – są znacznie lepiej przyswajalne przez nasz organizm niż egzotyczne chia. Innymi słowy, więcej zyskujemy jedząc produkty rosnące w naszej szerokości geograficznej. Zatem nim następnym razem sięgniemy po superfood z Ameryki Południowej, zastanówmy się nad polskimi odpowiednikami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *