Kawa na zimno z ekspresu
Kategoria: Dom i Ogród | Autor: Monika Nowicka
Spis treści
Ekspresy do kawy cold brew
Majówka już za nami i można powiedzieć, że rozpoczęcie kalendarzowego lata pozostało już jedynie formalnością. Wysokie temperatury na stałe zagościły na termometrach, niosąc za sobą ten sam problem, co w każdym kolejnym roku. Jak zapewnić sobie dawkę orzeźwienia w gorące dni? Odpowiedź jest oczywista – przy pomocy kawy! Segment kaw na zimno od paru lat wchodzi bowiem na wyżyny popularności w naszym kraju. Gotowe do spożycia iced latte w puszkach, frappe, kawy przelewowe na lodzie czy… cold brew.
Zatrzymajmy się na ostatnim przypadku. Większość osób nie wie bowiem o tym, w jak zaskakującym tempie rozwija się technologia służąca przygotowaniu tego rodzaju napoju. Dziś odpowiemy na pytanie: czy cold brew można zaparzyć w ekspresie do kawy?
Proces parzenia cold brew – jak wygląda zazwyczaj?
Zacznijmy od przyjrzenia się, czym dokładnie jest słynne cold brew. W wolnym tłumaczeniu oznacza to po prostu „kawę parzoną na zimno”. Zazwyczaj sam proces polega na pozostawieniu grubo zmielonych ziaren kawy w zimnej wodzie na 12-48 godzin – tę procedurę fachowo nazywa się maceracją. Tak przygotowany napar dzięki powolnej, zimnej ekstrakcji jest niemal całkowicie pozbawiony jakiejkolwiek goryczy. Podany na kostkach lodu idealnie sprawdzi się jako źródło orzeźwienia w upalne dni (nic dziwnego, że producenci zaczęli sprzedawać gotowe do spożycia cold brew w butelkach).
Największa wada takiego sposobu jest prosta: orzeźwienia zazwyczaj potrzebujesz w danym momencie, a nie za 12-48 godzin. Czy istnieje sposób, by przyspieszyć czas parzenia cold brew? Tak – a posłuży nam do tego ekspres do kawy!
Czy da się przygotować kawę na zimno w ekspresie?
Większość osób, gdy wyobraża sobie kawę na zimno z ekspresu myśli albo o naparze ostudzonym w lodówce, albo o takim, który parzy się bezpośrednio na kostki lodu. Dziś producenci idą jednak z duchem czasu, wprowadzając coraz bardziej innowacyjne rozwiązania. Dlatego właśnie najnowsze ekspresy do kawy wyposażone są często w funkcję parzenia kawy przy użyciu letniej bądź zimnej wody. Największa zaleta takiego sposobu parzenia? Pyszne cold brew przygotowane w nawet mniej niż 5 minut! Jak to możliwe oraz jak działa ekspres do kawy na zimno?
Źródło: oficjalne zdjęcie producenta
Technologia Cold Extraction – niesamowite możliwości, które daje ekspres do kawy DeLonghi
By odpowiedzieć na to pytanie, musimy przyjrzeć się sposobom działania technologii parzenia kawy na zimno. Właśnie taką technologią w swoich najnowszych ekspresach (na przykład w modelu Eletta Explore) oferuje włoska firma DeLonghi. Nic w tym dziwnego, ponad stuletnie doświadczenie sprawia, że DeLonghi zawsze stało na czele kawowych innowacji.
Technologia Cold Extraction została opracowana we współpracy ze Specialty Coffee Association – organizacją, która od lat wyznacza standardy w świecie kawy, znaną każdemu jej miłośnikowi.
Sposób działania jest bardzo prosty – ekspres przepuszcza wodę w temperaturze pokojowej przez drobno zmieloną kawę przy pomocy niskiego ciśnienia. Tym samym możliwe jest uzyskanie naparu o wszystkich cechach dobrego cold brew, jednak w znacząco krótszym czasie.
DeLonghi stale poszerza ofertę zdając sobie sprawę z potencjału drzemiącego w rynku kaw parzonych na zimno. Dlatego za pomocą ekspresu można przyrządzić nie tylko cold brew, ale również kawy mleczne (jak przykładowo Cold flat white) czy Cold brew to mix, czyli skoncentrowany napój na bazie cold brew, który może z powodzeniem posłużyć do przygotowania pysznych kawowych drinków (od siebie dodamy tylko, że smakuje wyśmienicie w połączeniu z tonikiem).
Źródło: Przyjaciele Kawy
JURA Z10 – szwajcarska jakość i innowacja
Skoro było już włoskie doświadczenie, czas na szwajcarską jakość i precyzję. Ekspres do kawy JURA Z10 został bowiem wyposażony w funkcję Cold Extraction Technology. Inżynierowie firmy, podobnie jak w przypadku wspomnianego wcześniej modelu DeLonghi, zdali sobie sprawę, że zwyczajne przepuszczenie kawy przez kostki lodu poskutkuje jedynie rozwodnionym, nieprzyjemnym naparem. JURA zaproponowała więc własne rozwiązanie – w przeciwieństwie do Eletty Explore, w ekspresie JURA Z10 zimna woda przeciskana jest przez grubo zmieloną kawę przy użyciu krótkich, wysokociśnieniowych impulsów.
Ekspres do kawy posiada też młynek rozpoznający produkt. Oznacza to, że urządzenie samo dobiera idealny stopień mielenia kawy do konkretnego typu naparu. Możesz mieć więc pewność, że twoje cold brew będzie bezkompromisowo perfekcyjne. Do tego wszystkiego kawa będzie gotowa w nie więcej niż półtorej minuty!
Model JURA Z10 był pierwszym ekspresem na rynku, który posiadał możliwość parzenia cold brew – może warto więc sięgnąć po klasykę i przekonać się, dlaczego ta marka od lat stanowi ulubiony wybór miłośników ekspresów automatycznych.
Podsumowanie
Czasy, kiedy pyszne cold brew oznaczało długie godziny czekania i konieczność zakupu specjalistycznego sprzętu pokroju legendarnego drip towera to już przeszłość. Dziś kawę parzoną na zimno można mieć w mniej niż 5 minut! A skoro i tak planujesz kupić ekspres do kawy, czemu by nie zdecydować się na model, który latem będzie w stanie przynieść dawkę kojącego orzeźwienia…?