Jak aspartam pomaga w kontroli masy ciała?
Kategoria: Zdrowie | Autor: Monika Nowicka
Dzisiejsze czasy stanowią wyzwanie dla tych co dbają o zdrowie i sylwetkę. Szybkie tempo życia, nadmiar pracy i obowiązków, brak czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków i regularną aktywność fizyczną… Utrzymać prawidłową masę ciała nie jest łatwo, a z drugiej strony co raz więcej mówi się o tym, że otyłość to duże obciążenie dla organizmu. Nadmierna masa ciała to wyższe ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy czy wybranych typów nowotworów. Czy słodziki takie jak aspartam mogą być pomocne w kontroli masy ciała? Czy substancje słodzące pomagają schudnąć?
Spis treści
Aspartam – charakterystyka słodzika
Aspartam to często stosowany słodzik. Poniekąd stanowi rewolucję w dziedzinie słodzenia, gdyż pozwala na odczuwanie słodkiego smaku, ale bez żadnych kalorii! Warto wiedzieć, że jest on nawet 200 razy słodszy od tradycyjnego cukru. Dzięki temu, potencjalnie stanowi dobrą alternatywę dla osób liczących kalorie.
Aspartam to organiczny związek chemiczny, składający się z dwóch aminokwasów: kwasu asparaginowego i fenyloalaniny. Zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami jego dodatek do żywności np. napoju musi być oznaczona symbolem E951 na liście składników. Co więcej, zgodne z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności, aspartam może być dodawany wyłącznie do żywności przetworzonej, w ilości i formie określonej w powyższym dokumencie. W konsekwencji aspartam nie może być dodawany do wszystkiego np. świeżych warzyw czy owoców, a także naturalnego nabiału.
Aspartam a odchudzanie
Jak wskazują dietetycy, podstawą procesu odchudzania jest ujemny bilans energetyczny, czyli sytuacja, w której dostarczamy mniej kalorii, niż ich użytkujemy. W walce z nadmierną masą ciała każdy krok w kierunku zmniejszenia spożycia kalorii przybliża nas do osiągnięcia celu. Aspartam, jako substytut tradycyjnego cukru, stanowi dobrą alternatywę dla osób, które pragną schudnąć lub utrzymać zdrową wagę, dzięki temu, że w przeciwieństwie do cukru, nie dostarcza kalorii.
Unikalna właściwość aspartamu w kontekście odchudzania polega na tym, że słodzik ten charakteryzuje się bardzo wysokim poziomem słodkości. Dzięki temu stosuje się go w bardzo małych ilościach, które nie dostarczają kalorii. Dodatkowo aspartam nie wpływa na poziom glukozy we krwi, a w konsekwencji także nie pobudza wydzielania insuliny, co jest szczególnie istotne dla osób zmagających się z cukrzycą.
Warto również pamiętać, że jeśli naszym celem jest odchudzanie, to słodziki nie mogą być jedynym elementem zmiany. Jak wskazują przedstawiciele Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością intensywne substancje słodzące takie jak aspartam, powinny być częścią zdrowego stylu życia i zastępować spożycie klasycznego cukru spożywczego (sacharozy), aby sprzyjać redukcji masy ciała i zapobiegać nadwadze i otyłości.
Czy aspartam jest bezpieczny?
Często zastanawiamy się nad bezpieczeństwem sztucznych substytutów cukru. W przypadku aspartamu organizacje takie jak Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) czy Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznają aspartam za bezpieczny do spożycia przez większość populacji. Warto pamiętać, że poziom bezpieczeństwa został potwierdzony do poziomu ADI, czyli dopuszczalnego dziennego pobrania dla osób zdrowych i dorosłych. Dla aspartamu ilość ta wynosi do 40 mg na kilogram masy ciała na dzień. Oznacza to, że spożywanie takiej dawki codziennie, przez całe życie przez zdrowych dorosłych nie powinno przyczynić się do negatywnych konsekwencji dla zdrowia i życia. Jednocześnie należy pamiętać, że osoby z fenyloketonurią, czyli rzadką chorobą genetyczną, powinny unikać aspartamu, ponieważ nie mają zdolności do metabolizmu fenyloalaniny – jednego ze substratów aspartamu.
Podsumowując, aspartam jako związek o silnych właściwościach słodzących, może być pomocny dla osób dążących do utrzymania prawidłowej masy ciała lub jej redukcji. Dzięki temu, że nie dostarcza kalorii i pozwala na odczuwanie smaku słodkiego, umożliwia nieco większą swobodę w diecie. Jednocześnie nadal należy pamiętać, że kluczową kwestią jest umiar w spożyciu każdego składnika, w tym i aspartamu. Jeśli dotąd nie spożywaliśmy słodzików, warto skonsultować się z dietetykiem, który podpowie nam jak prawidłowo włączać je do diety. Doświadczony specjalista wskaże również, jak zbudować zdrowe nawyki, które pomogą osiągnąć wyznaczony cel.
Bibliografia:
- Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame (E 951) as a food additive. European Food Safety Authority 2013.
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r.
- E. Wierzbicka. „Słodziki” – aspekty żywieniowe i zdrowotne. WSZECHNICA ŻYWIENIOWA SGGW, maj 2014.
- Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w sprawie stosowania niskokalorycznych substancji słodzących. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2012; 8:4:144 – 145.