Kategoria: Zdrowie | Autor: Monika Nowicka
5 mitów o cukrze, które każdy rodzic powinien znać
Większość z nas żyje w przekonaniu, że cukier to nasz wróg numer 1, czy jest to jednak prawdą? Oczywiście wiadomo, że nadmierne spożycie tego produktu może prowadzić do otyłości oraz cukrzycy, jednak przyjmowanie go w odpowiedniej ilości nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Skąd zatem bierze się negatywne przeświadczenie o szkodliwości białych kryształków? Z pewnością z przeróżnych mitów, które postaramy się dzisiaj obalić.
Cukier przyczynia się do rozwoju próchnicy zębów
Spożywanie cukru w bardzo dużych ilościach może wprawdzie przyczynić się do powstawania nazębnej próchnicy, jednak cukier sam w sobie nie jest tutaj istotnym czynnikiem. Próchnica powstaje bowiem w wyniku działania bakterii pokrywających powierzchnię szkliwa naszych zębów. To właśnie wspomniane bakterie powodują rozkład cukru na tzw. kwasy organiczne, które w wyniku takiego działania zmniejszają gęstość szkliwa i je odwapniają. Aby uniknąć tego problemu, niezwykle ważna jest zatem prawidłowa higiena jamy ustnej, czyli mycie zębów po każdym spożytym posiłku. Nie dotyczy to tylko spożycia słodyczy, ale również innych produktów oddziałujących negatywnie na nasze zęby np. owoców, kwaśnych przetworów, a także kawy czy herbaty.
Brązowy cukier jest zdrowszy od cukru białego
To kolejny istotny mit, który należy obalić. Jak powszechnie wiadomo, biały cukier pozyskuje się z buraka cukrowego, który w czasie produkcji zostaje dokładnie oczyszczony z melasy, czyli z ciemnego barwnika, dzięki czemu produkt końcowy staje się krystalicznie biały. Z kolei cukier brązowy to w rzeczywistości biały cukier, który z powrotem został zabarwiony wspomnianą wcześniej melasą. Jest to zatem w dalszym ciągu ten sam produkt, który ma wprawdzie inne zabarwienie, jednak jego kaloryczność oraz pozostałe cechy pozostają niezmienione.
Cukier wywołuje nadmierną aktywność u dzieci
Wielu rodziców żyje w przekonaniu, że spożycie cukru najczęściej w postaci słodyczy oraz słodkich napojów powoduje u dzieci nadmierną aktywność, jednak jest to błędne myślenie. Nigdy bowiem nie potwierdziły tego żadne badania naukowe, a cukier w diecie dziecka w rozsądnych ilościach poprawia samopoczucie, a mózg dostaje więcej siły do pracy.
Cukier prowadzi do rozwoju cukrzycy
Jak sama nazwa wskazuje cukrzyca to choroba, która wywołana jest przed nadmierne spożycie cukru. Tak oczywiście myśli większość z nas, jednak prawda jest taka, że jest to błędne rozumowanie. Możemy wyróżnić dwa typy cukrzycy. Cukrzyca typu 1 to choroba, która ma stricte podłoże genetyczne i może zostać wywołana różnymi otaczającymi nas czynnikami. Z kolei cukrzyca typu 2 to choroba, której sprzyja przede wszystkim nadwaga oraz otyłość, które pojawiają się głównie na skutek nieodpowiedniej diety bogatej przede wszystkim w tłuszcz oraz produkty typu fast food. Cukier nie jest tutaj zatem głównym winowajcom.
Cukier może wywołać uzależnienie
Spożywając cukier, poprawia się nasz nastrój, czujemy się szczęśliwi, przez co chcemy go jeść więcej i więcej. Zjawiska tego nie możemy jednak mylić z uzależnieniem, ponieważ produkt ten spełnia w ogóle warunków, które prowadzą do uzależnienia. Jego brak nie wywołuje bowiem objawu zespołu abstynencyjnego, tak jak ma to miejsce w przypadku narkotyków. Chcesz wiedzieć więcej na ten temat, czytaj tutaj.
Jak widać, mitów na temat cukru jest sporo. Choć powszechnie produkt ten uważany jest za szkodliwy, to jednak jest nam potrzebny do życia, ale tylko w umiarkowanych ilościach.